Het monument ter herinnering aan de Schipbrug over de IJssel en de bevrijding van Holland

De Kunstenaar

Alexander Taratynov (Moskou, 1956 - )

Het bekendste project van Taratynov is de Nachtwacht in 3D, een beeldengroep van 22 meer dan levensgrote, bronzen, figuren die nu permanent te bezichten zijn op het (hoe kan het ook anders) Rembrandt Plein in Amsterdam. De beeldengroep is gemaakt ter gelegenheid van het 400 ste geboortejaar van Rembrandt in 2006.

Alexander Taratynov heeft deze beeldengroep gemaakt samen met Mikhail Dronov.

Sinds kort woont en werkt Taratynov in het achttiende-eeuwse Kasteel Strijthagen in Landgraaf, waar hij en zijn vrouw, de getalenteerde schilderes Katja,  een internationaal (Russisch) centrum voor beeldende kunst, Artland, zijn gestart. In het kasteel en bijgebouwen is veel kunst te zien van mevrouw Taratynov en andere kunstenaars. In en rond het kasteel zelf zijn vooral de grote sculpturen van Alexander te bewonderen.

Andere beelden van Alexander Taratynov zijn te vinden in openbare ruimten in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Letland, Rusland en Nederland (o.a. in Amsterdam, Zaandam, Den Haag en Maastricht). Zijn werk bevind zich in collecties in en buiten Europa. Het museum Geelvinck Hinlopen Huis toonden zijn werk ook reeds in 2007 en 2008 in het kader van de jaarlijkse ‘Proeftuin Amsterdam‘.