Tentoonstellingen

Over de Basjkieren en hun invloed op de geschiedenis van ons Koninkrijk zijn verschillende tentoonstellingen geweest.

In 2013 was er in het toenmalige Museum Geelvinck Hinlopen Huis de expositie: ‘1813: Nederland door de Russen bevrijd!’

De tentoonstelling liep van 16 november 2013 t/m 19 mei 2014. De tentoonstelling kwam tot stand met bruiklenen van o.a. het State Pushkin Museum en het Glinka Museum in Moskou. Er hing o.a. een portret van de allereerste burgemeester van Wijhe, Gilles Schouten, die de Russische troepen toestemming gaf om bij Wijhe hun kamp op te slaan. Schouten zou meer dan veertig jaar burgemeester van Wijhe blijven.

In de zomer van 2017 besteedde de Historische Vereniging ’t Olster Erfgoed in Infocentrum IJssel in Den Nul, Gemeente Olst / Wijhe, ook aandacht aan de episode van winter 1813. De tentoonstelling ‘Kozakken aan de IJssel’ in Infocentrum IJssel Den Nul was samengesteld door Freerk Kunst en Gerard Nanninga met gebruikmaking van objecten en documenten die eerder al in Amsterdamse Museum Geelvinck Hinlopen Huis te zien waren. Ook de Heerder Historische Vereniging, Museum Schokland en de Oudheidkamer van Wijhe stonden bruiklenen af.

Het plan is nu om een permanente tentoonstelling te maken over de Schipbrug en de Basjkieren in Wijhe.

Kozak expo Napoleon
Porseleinen borstbeeldje van Napoleon en daarachter twee 19e eeuwse kleine porseleinen bordjes met portretten van Napoleon Bonaparte en Josephine, de eerste echtgenote van de keizer. Dankzij de Franse roofexpedities had Josephine een fraaie collectie Hollandse meesters.
Kozak expo militair kostuum
Overzicht tentoonstelling in het Geelvinck Hinlopen Huis, 2013.
expo kozak Glinka
Originele muziekinstrumenten die zijn gebruikt tijdens de veldtocht tegen Napoleon. Bruikleen van het Glinka Museum of Musical Culture in Moskou.
kozak expo vlag
Vlag van een Russisch Leger-bataljon, geschilderd op zijde.
berezina kozak expo
Het oversteken van de Berezina, november 1812. Reconstructie van de chaos rondom de Franse troepen bij het oversteken van de rivier de Berezina, terwijl ze worden aangevallen door het Russische leger. Officiële schattingen gaan er van uit dat bij de slag om Berezina ongeveer 25.000 Franse soldaten zijn omgekomen. De Russen zouden de Fransen tot in Parijs achtervolgen (Met een tussenstop in Holland).
Litho, anoniem.